Знае ли българинът как се смята дължина на окръжност?, се пита

...
Знае ли българинът как се смята дължина на окръжност?, се пита
Коментари Харесай

5 причини да учим математика

Знае ли българинът по какъв начин се счита дължина на окръжност?, се пита в " задачата " на Наука OFFNews.

Вероятно сте срещали в обществените мрежи изказвания от типа: „ Още един ден не ми потрябва Питагоровата теорема ” или недоволни въздишки на възпитаници и родители, че в учебно заведение има прекалено много математика.

Математиката е нужна. Тя е едно от нещата, което е развило мозъка ни и ни е направило индивиди. Тя е инструментът на физиците, с който схващат света към нас, а също и на инженерите, които ни го вършат по-приятен и вероятен.

Математиката ви би трябвало да вземем за пример, с цел да „ станете богати ”.

Вижте фрагмента нагоре от известното шоу - допустимо ли е актуалният българин да не знае, че дължината на окръжност е равна на диаметъра ѝ по „ вълшебното ” число пи, нещо известно и античните египтяни? Или пък всеки знае наизуст от шести клас c = π. d, без да му хрумне, че в случай че c/d=π, то d/c=1/π? Реципрочна стойност, евентуално още едно разбиране от шести клас, което мнозина се гордеят, че са не запомнили.

Трябва ли ни да учим математика?
Да. Ето няколко аргументи:

1. В бита постоянно би трябвало да се пресметна нещо
Какво ли не ежечасно би трябвало да пресмятаме - кой заем е най-изгоден, какъв брой сол би трябвало да прибавим в супата, какъв брой бензин ни е нужен, с цел да отидем до морето, в какъв брой би трябвало да настроим будилника, с цел да закусим и да стигнем в точния момент, по какъв начин да си поделите с другари таксито или вечерята и защо ли не още. На калкулатора няма бутон " за какъв брой часа да настроя будилника " или " кой заем е по-изгоден ".

2. Математиката ни оказва помощ да развием логическото си мислене
Трудни задания има освен в уроците по математика, само че и в живота и то доста постоянно. С помощта на математиката се научаваме да разсъждаваме, да извличаме изводи благодарение на логиката и да вземаме верните и рационални решения.

3. Усъвършенства способността да се мисли нереално и концептуално
Математиката развива най-общо интелектуалните качества - уменията за разбор и систематизирания, нереално мислене и дарба да се мисли с концепции.

Знаем, че една капибара плюс две капибари стават три капибари. Макар че малко на брой, решаващи тази задача, са виждали онлайн капибара. Именно математиката ни учи да вършим проекции, да оперираме с неща, които действително нямаме.

Тя ни учи да обобщаваме, т.е. да проучваме обособен случай и да намерим връзка с общия порядък - от частното към общото.

4. Помага да вършим прогнози и проекти
Използваме входящата информация в действително време, с цел да обмисляне дълготрайното или краткосрочното си бъдеще. Можем да изградим логаритъм от дейности, които да изпълняваме в бъдеще, а за това нужни калкулации. И качеството на планирането мощно зависи от нашите математически качества.

5. Добре платена работа
Съвременното общество допуска технология. Компютри, интернет - всичко това се основава на математиката. Невъзможно е да живеете в осведомителното общество без да знаете съществени математически правила.

Притежавайки познания по математика, вие ще получите голямо преимущество и късмет за забавна и почтено платена работа.

Може би някой ще каже, че има специалности, които не се нуждаят от математика. Интересно кои? Лекар - не би могъл без математика ще пресметна дозата на медикаментите, един състезател - в случай че схваща от математика, може да усъвършенства резултите си (вж " Ефектът на Магнус или за какво и футболистите би трябвало да знаят физика " ).

Може би ще станете богат и някой различен ще счита вместо вас? Много евентуално е да ви излъгват, в случай че не знаете математика - тя е нужна най-малкото за надзор.

Без математика не може.

Не споделям, че би трябвало да знаете всичко съвършено, само че е належащо да можем да се ориентирате в математиката най-малко на приблизително равнище.

А вие по какъв начин мислите?

Четете още от Наука OFFNews.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР